projektbarnmat

Senaste inläggen

Av Emma Pålsson - 25 april 2013 09:24

 

Igår var det veckans andra av tre temadagar och min mest effektiva så här långt. Denna dag räknade jag nämligen ut ett första utkast för hur mina ingredienser ska balanseras i recepten, med hänsyn till näringsinnehåll och konsistens. Det innebär att jag nu i princip har kommit så långt att maten kan lagas. Det enda som måsta göras först är att bestämma hur mycket mat som ska lagas så att jag kan planera inköp av ingredienser. Förvisso tog dessa beräkningar mig hela dagen att göra (anledningen till varför jag inte bloggade om dem igår), men jag hade faktiskt förväntat mig att det skulle ta ännu längre tid!


Det som hunnit göras idag (temadag 3) är hittills dels en fin omslagsbild till min projektrapport, dels lite research om miljömärkning och slutligen kontrollräkning så att balanseringen i mina recept stämmer, vilket jag kom fram till att den gjorde i 3 av 4 recept. Det frjärde receptet fick justeras lite, men stämmer nu bra :)


Ytterligare en uppdatering av bloggen ska göras i slutet av denna temadag. Det jag planerar att använda den till är bland annat ytterligare miljöresearch, planering av matinköp och rapportskrivande 





Av Emma Pålsson - 23 april 2013 14:11

 

Hela denna dag har ett schemabryt gjorts till förmån för projektarbetet. Detsamma gäller imorgon och i övermorgon. Med hjälp av informationen jag fått från dietisten har jag kunnat fortsätta räkna på energier och fördelning. Jag har då, med hjälp av näringsförteckningar från minmat samt referensvärden för mängden energi per gram näringsämne, räknat ut hur mycket energi varje ingrediens innehåller per 100g samt hur stor andel av denna energi som varje näringsämne utgör. Resultaten har antecknats i en tabell enligt denna form:



Rotkojs med fläskkarré


Energi/100g (kcal)

Proteiner (kcal)

Proteiner (%)

Kolhydrater (kcal)

Kolhydrater (%)

Fetter (kcal)

Fetter (%)

Kålrot

29,7

3,2

11

25,6

86

0,9

3

Palsternacka

55,8

6,4

11

44

79

5,4

10

Morot

39

2,4

6

34,8

89

1,8

5

Potatis

72,5

7,2

10

64,4

89

0,9

1

Smör (80%)

724

2,4

0,3

1,6

0,2

720

99,5

Mjölk (3%)

59,8

13,6

23

19,2

32

27

45

Vispgrädde (40%)

380,4

8,4

2

12

3

360

95

Fläskkarré

172

71,2

41

-

-

100,8

59




På eftermiddagen har ett handledarmöte hållits där jag och min handledare diskuterat vilka framsteg som gjorts samt vad som ska ske inom en snar framtid. Hon har rekommenderat mig att fundera lite mer över hur jag kan göra min smakutvärdering mer trovärdig samt att skriva ihop ytterligare ett informationsblad till de föräldrar vars barn ska smaka maten när det börjar närma sig smakdags.



Efter handledarmötet har miljömärkningsresearch pågått. Jag har tagit reda på vad de märkningar jag kommer använda innebär miljömässigt. COOPs märke Änglamark har jag inte hittat tillräckligt bra information om och jag har därför skickat ett mejl till dem med lite frågor om det.



Imorgon väntar mer räknande, den här gången för att få ingredienserna att stämma bra med varandra. Ytterligare ett handledarmöte är dessutom inbokat strax efter lunch.

Av Emma Pålsson - 18 april 2013 14:47

 

Via kontakt med dietist på barnmottagning har jag nu fått lite tips om hur jag ska göra när jag balanserar energin i min mat, samt tips om ett program som kan underlätta detta. Hon kändes positivt inställd till projektet och sa att jag gärna får höra av mig om jag behöver mer hjälp. :)


Även avsaknaden av barn som kan smaka maten är nu ett icke-problem. I tisdags besökte jag en öppen förskola och där lyckades jag få napp från föräldrar till 11 små söta krabater som var mellan 6 och 12 månader gamla. Underbart! Tidsmässigt har jag sagt till dem att maten bör finnas färdig att smaka senast i mitten av maj.


Det har varit härligt att få komma ut och prova på några av projektets praktiska moment då mycket tidigare har gått ut på att samla och sovra vad det gäller fakta. Härnäst kommer det dock att bli ganska teoretiskt då det är dags för energibalansering. 

Av Emma Pålsson - 12 april 2013 12:43

 

Här följer ett utdrag ur min loggbok för projektet. Det beskriver bra vad som har gjorts den senaste tiden samt vad som ska hända i projektet inom en snar framtid. Nu när ett antal kurser tagit slut har jag kunnat lägga ner mer tid på mitt projektarbete. Dock har inte bloggen uppdaterats så mycket trots att arbetet gått framåt. Jag ska se till att uppdatera den med jämnare (och kortare) mellanrum än tidigare så att det blir enklare att hänga med i vad som görs.


Onsdag 27 mars - torsdag 28 mars

Ganska lång tid har förflutit sedan jag sist ägnade lite tid åt mitt projektarbete. Under de senaste dagarna har däremot stora framsteg gjorts. Vilka råvaror som ska ingå i recepten är nu spikat och antecknat i en excel-fil. Där har jag även samlat kommentarer om mina ingredienser baserade på Naturskyddsföreningens applikation för klimatsmart mat, Grön Guide. Jag har sedan begett mig till ICA och COOP för att granska deras utbud av miljömärkning vad det gäller de ingredienser jag ska använda. Även dessa resultat finns antecknade i samma fil. Där har jag lagt fokus på att ingredienserna inte bara ska vara miljömärkta i största möjliga utsträckning utan också matcha kraven från Grön Guide, till exempel att man om man ska köpa palsternackor bör köpa svenska.


Miljömärkning har hittats på allt utom kålrot, fläskkarré och köttfärs. Dock har både COOP och ICA fläskkarré, köttfärs och kålrötter från Sverige, vilket är ett plus. Jag har tagit beslutet att inte granska Lidls miljömärkning då det är svårare för mig att ta mig dit och då ICA och COOP tillsammans redan uppfyller miljöaspekten bra.


Slutligen har jag tittat på barnmatspriser så att jag vet ungefär vilka priser jag har att matcha. Barnmaten på ICA kostade mellan 40 och 80kr per kg med ett medianvärde på cirka 55kr/kg och för COOP gällde kilopriser mellan 47 och 76 kr/kg och deras medianvärde låg på ungefär 60kr/kg. Min barnmat, om den ska vara lönsam och ekonomiskt hållbar, bör därför kosta max 60kr/kg.


Vid nästa arbetstillfälle är det dags att titta på innehållet i mina ingredienser närings- och energimässigt för att kunna få en bra balans i recepten.


Tisdag 9 april

Jag har nu börjat titta på energi- och näringsinnehåll. Till detta har jag använt sidan www.minmat.net. Här finns dock proteiner, kolhydrater och fetter angivna i gram medan jag behöver veta hur stor del de utgör av energin (dvs. i enheten kcal). Jag hittade därför mätvärden för hur många kcal ett gram protein, fett, kolhydrat motsvarade så att jag skulle kunna räkna ut hur stor procentandel av den totala energin dessa tre utgjorde var och en för sig. Här stötte jag emellertid på ett allvarligt problem. När adderade energin från proteinerna med den från kolhydraterna och fetterna så var differensen mellan summan de utgjorde och det totala energiinnehållet som minmat angett av en betydande storlek.


Minmats siffror är tagna från livsmedelsverket. Det jobbiga är att jag inte vet om det är det totala energiinnehållet eller mängden kolhydrater etc. som felar eller om inga av dessa siffror är tillförlitliga. Skillnaderna mellan värdena har både varit så att det uträknade värdet på totala energiinnehållet var mindre än det angivna för vissa ingredienser och att det uträknade varit större än det angivna för andra. Detta är ett problem som antingen måste lösas genom att hitta en ny sida med energi- och näringsinnehåll, något jag börjat söka efter, eller att utgå från att siffrorna för mängden kolhydrater, proteiner och fetter som minmat angivit stämmer och använda de energivärden jag kan räkna ut med hjälp av dem. Det sistnämnda skulle dock ge mitt projekt en betydligt lägre trovärdighet. Ett handledarmöte bör hållas snarast möjligt om detta!


Sökandet efter barn att prova min mat på är påbörjat, men än så länge utan framgång.


Fredag 12 april

Handledarmöte har hållits och där har bestämts att jag ska kontakta dietist för råd. Mejl har skickats till en dietist på barnmottagningen i Gävle och hon har svarat att hon gärna ställer upp och svarar på lite frågor. Kontakta har också tagits med öppen förskola i Hofors. På tisdag kl 10:00 ska jag gå dit på säsongsavslutning för barn i åldern 6-12 månader och se hur stort intresset är för att provsmaka min mat.


Projektrapporten har även den påbörjats men än så länge är det mesta som står i den kopierat från min projektplan. I projektplanen har vissa korrigeringar gjorts så att den bättre ska stämma överrens med hur projektet ser ut just för tillfället. Jag tänker då främst på det ändrade miljöperspektivet samt att jag bestämt mig för att matcha ett kilopris istället för ett portionspris.


Närmast i tiden ska jag knyta lite kontakter med föräldrar samt med hjälp av dietisten försöka lösa problemen med näringsbalanseringen. Även bloggen ska uppdateras lite då det inte hänt någonting där på väldigt länge. Just nu ser det ljust ut för projektet.

Av Emma Pålsson - 28 januari 2013 11:17

 

Efter ett handledarmöte idag står det mer eller mindre klart att en ändring i min projektplan kommer att genomföras. Detta gäller miljöperspektivet som jag uttryckt min oro för tidigare. Att skaffa fram siffror för utsläpp kan bli mycket svårt i förhållande till vad det säger allmänheten. Alltså: svårt att få fram och svårt att tyda. Däremot vill jag inte ta bort perspektivet då detta skulle sänka kvaliteten på mitt projekt. Istället tänkte jag satsa på att, via kontakt med de företag som är ansvariga för de varor som ingår i mina recept, ta reda på vilka krav de ställer på exempelvis ekologisk mjölk. På så sätt kan jag lista hur mina mer miljövänliga recept spar på miljön. Så blir det också mer konkret för den som vill följa recepten på vilket sätt han eller hon är klimatsmart 

Av Emma Pålsson - 11 januari 2013 10:57

 


Barnmatsprojektet rullar sakta men säkrt på. Tyvärr går det kanske mest sakta. Ett mer flexibelt schema ger dock mer möjlighet att komma framåt med projektet denna termin.


I bestämningen av prtionsstorlekar har stött på lite problem. Jag har därför lämmnat det kapitlet för ett tag och istället börjat titta på lämpliga råvaror och rätter. Det riktigt tunga arbetet börjar när det är dags för balanseringen av näringsinnehållet i recepten. För att inte tala om studeringen av råvarornas miljöpåverkan, vilket skulle kunna vara ett helt projektarbete i sig.

Av Emma Pålsson - 26 november 2012 09:08


Hur stort ett barns energibehov är bestäms till stor del av hur mycket barnet väger. I åldern 6-12 månader kan vikten hos barn variera ganska mycket och framförallt så växer barnen mycket under denna period. Genom att studera viktkurvor för båda könen och anteckna högsta vikt, lägsta vikt och medelvikt för pojkar och flickor i åldern 6 månader och 12 månader har jag kunnat bestämma två olika vikter som mina recept ska anpassas efter. Jag valde då ett för barn på ca 8kg och ett för barn på omkring 11kg. Om barnet väger mer än 11kg så kan man komplettera målet med lite frukt- eller bärmos. Oavsett vikt bör barn i vilket fall äta både huvudmål och mellanmål.


Pojkar 0-12 månader

 



Flickor 0-12 månader

 

Av Emma Pålsson - 29 oktober 2012 18:36

 


Under veckan som gått (v.43) har jag gjort många små framsteg i mitt projektarbete. Jag har hittat bra källor för barns näringsbehov samt sidor där man kan testa en produkts näringsinnehåll. Där kan man välja exempelvis potatis från en lista och sedan visas näringsfördelningen i potatisen, med andra ord hur stor del som består av kolhydrater, proteiner etc. Utöver detta har jag börjat föra loggbok även i ett worddokument, vilket förs på lite annat sätt än här på bloggen. Ett handledarsamtal har också hunnits med. Jag och min handledare har då pratat om vad som gjorts i projektet hittills samt hur det ser ut inför framtiden.


Det jag egentligen ville säga med det här inlägget är att det känns som att det flyter på ganska bra nu och jag har ganska mycket material att jobba med. Risken för att köra fast är i nuläget väldigt liten.

Presentation


Den här bloggen kan se lite tom ut just nu. Detta beror på att den är tänkt att fungera som redovisning av mitt projektarbete om barnmat. Allt eftersom projektet går framåt kommer bloggen att fyllas på.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2013
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards