projektbarnmat

Direktlänk till inlägg 28 maj 2013

Sejgratäng med ärtpuré

Av Emma Pålsson - 28 maj 2013 09:45

Sejgratäng med ärtpuré

  

Betyg: 3.9 av 5

Pris per kg: ca 19 kr (maj 2013)

Fritt från gluten, innehåller mjölkprotein

Ger ca 6 port.


Ingrediens

Mängd

Sejfilé (fryst)

30 g

Potatis

820 g

Vispgrädde (ca 40 % )

120 g

Gröna ärtor (frysta)

235 g

Dill (färsk)

Någon kvist

 

Gör så här:

  • Koka upp vatten som du lägger den frysta fisken i så att den får tina, gör helst detta ett tag innan du börjar med nästa steg.
  • När du tror att fisken snart tinat klart kan du tvätta och skala potatisen.
  • Efter att fisken tinat kokar du den och potatisen i varsin kastrull. Koktiden är ca 20 min för dem båda. Är de inte genomgjorda efter 20 min låter du dem koka lite till.
  • Häll de frysta ärtorna i en kastrull med vatten och koka dem tills de är mjuka och genomgjorda. Detta kan göras när fisken och potatisen har ca 7 minuters koktid kvar.
  • När fisken kokat färdigt lägger du den på en tallrik och täcker med aluminiumfolie så att den håller sig varm.
  • Potatisen delar du i mindre bitar och lägger i en bunke. Mixa potatisen med stavmixer tills den blir till ett mos med fin konsistens. Rengör sedan stavmixern då den snart kommer behövas igen.
  • Hetta upp grädden och blanda in den väl i potatismoset.
  • Vid det här laget borde ärtorna vara klara. Häll bort vattnet från dem och mixa dem till en puré med stavmixern. Detta bör inte göras direkt i kastrullen, utan snarare i en bunke eller någon annan sorts behållare av plast.
  • Klipp ner några kvistar färsk dill i småbitar och blanda in dem i moset
  • Dela även fisken i mindre bitar. Fördela den jämnt i moset eller dela upp fisk och mos portionsvis.
  • Blanda in ärtpurén i moset eller fördela även den i portioner. Klart att servera!

Tips: För att fisken ska hålla värmen bättre kan det vara en idé att koka den samtidigt som ärtorna istället för samtidigt som potatisen. Skillnaden i koktid blir dock lite större då fisken kan behöva koka lite längre än ärtorna. Om konsistensen blir för tjock kan den spädas med uppvärmt vatten.

 

Vad gör maten för miljön?

  • Lägre belastning på biologisk mångfald
  • Använder naturens resurser på ett mer ansvarsfullt sätt
  • Stärker marklivet, jordens naturliga bördighet och vattenkvaliteten
  • Har en lägre klimatpåverkan
  • Samtliga ingredienser har inte behandlats med kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel eller genmodifierats
  • Bevarar fiskbeståndet genom att begränsa fisket till en hållbar nivå
  • Bibehåller strukturen, funktionen, produktiviteten och mångfalden i fiskarnas livsmiljöer
  • Fisket följer lokala, nationella och internationella lagar

Inköpslista

Ingrediens

Miljömärkning/miljökrav

Butik

Sejfilé (fryst)

MSC

COOP

Potatis (jutlandia)

KRAV

COOP

Vispgrädde (ca 40 %)

KRAV

COOP

Gröna ärtor (frysta)

Änglamark

COOP

Dill (färsk)

KRAV

COOP





 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emma Pålsson - 28 maj 2013 09:55

    Rotkojs med fläskkarré     Betyg: 3.8 av 5 Pris per kg: ca 28 kr (maj 2013) Fritt från gluten, innehåller mjölkprotein Ger ca 5 port.                         Ingrediens Mängd Kålrot 220 g ...

Av Emma Pålsson - 28 maj 2013 09:50

  Sjömansbiff   Betyg: 4.4 av 5 Pris per kg: ca 22 kr (maj 2013)                         Fritt från gluten och mjölkprotein Ger ca 6 port.   Ingrediens Mängd Nötfärs (ca 10 %) 55 g Morot ...

Av Emma Pålsson - 28 maj 2013 09:40

    Fläskkarré med skånsk potatis   Betyg: 4.5 av 5 Pris per kg: ca 19 kr (maj 2013) Innehåller gluten och mjölkprotein Ger ca 5 port.   Ingrediens Mängd Fläskkarré (benfri) 55 g Potati...

Av Emma Pålsson - 19 maj 2013 11:32


    I onsdags levererades merparten av min barnmat hem till de föräldrar och barn som ska hjälpa mig att utvärdera matens smak. Till min hjälp hade jag min pojkvän som ställde upp som kartläsare medan jag körde (det hade nog inte gått så bra att...

Av Emma Pålsson - 13 maj 2013 14:43

  En av de viktigaste delarna av mitt projekt är fixad - jag har lagat maten! I tisdags införskaffade jag alla ingredienser efter en noggrannt utformad handlarlista och i onsdags och torsdags var det matlagning för fulla muggar. 4-5 timmars arbe...

Presentation


Den här bloggen kan se lite tom ut just nu. Detta beror på att den är tänkt att fungera som redovisning av mitt projektarbete om barnmat. Allt eftersom projektet går framåt kommer bloggen att fyllas på.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2013
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards