projektbarnmat

Direktlänk till inlägg 28 maj 2013

Sjömansbiff

Av Emma Pålsson - 28 maj 2013 09:50

 

Sjömansbiff


Betyg: 4.4 av 5

Pris per kg: ca 22 kr (maj 2013)

                        Fritt från gluten och mjölkprotein

Ger ca 6 port.


Ingrediens

Mängd

Nötfärs (ca 10 %)

55 g

Morot

450 g

Potatis

450 g

Lök

225 g

Olivolja

30 g

 

Gör så här:

  • Börja med att tvätta och skala morötterna, löken och potatisen. Dela större potatisar på mitten, mindre potatisar kan behållas hela, och skär sedan morötterna och löken så att de får ungefär samma tjocklek som potatisen.
  • Koka alltsammans tills det är genomgjort. Olika koktider spelar ingen större roll då konsistensen på den färdiga rätten ska vara ganska lös, därför gör det inte så mycket om någonting blir överkokt.
  • När morötterna, löken och potatisen kokat färdigt häller du bort vattnet. Sedan fiskar du upp all lök och lägger den i en bunke. Mixa ner löken med stavmixer tills den blir flytande med en smått grynig konsistens. Därefter lägger du i större delen av morötterna och potatisen i samma bunke och mixar även dem. Bunkens innehåll ska få en mosliknande konsistens. Färgmässigt ska det se ut ungefär som rotmos.
  • De bitar av morot och potatis som du inte mixat ska du hacka i småbitar som du sedan blandar in i moset.
  • Mät upp olivoljan och häll den i en stekpanna. När oljan blivit tillräckligt varm häller du i nötfärsen och steker den tills den är ordentligt gjord. Dela färsen med en gaffel så att bitarna blir små och lättätna.
  • När färsen är färdig häller du över den och olivoljan i moset och blandar om så att färsen fördelas så jämt som möjligt. Om den lilla mängden färs i förhållande till mos gör det svårt att få en bra fördelning kan du dela upp och frysa in färsen och moset var och en för sig i färdiga portioner. Klart att servera!

Tips: Om du har ett barn som är lite äldre och som föredrar mat med lite mer tuggmotstånd kan du göra större bitar eller använda mindre morot och potatis i moset och hacka en större andel. För yngre barn kan det vara en bra idé att göra mos av allting och inte spara några bitar alls. Är konsistensen fortfarande för tjock kan den spädas med uppvärmt vatten.

 

Vad gör maten för miljön?

  • Lägre belastning på biologisk mångfald
  • Använder naturens resurser på ett mer ansvarsfullt sätt
  • Stärker marklivet, jordens naturliga bördighet och vattenkvaliteten
  • Har en lägre klimatpåverkan
  • Samtliga ingredienser har inte behandlats med kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel eller genmodifierats
  • Främjar djurens hälsa och välfärd
  • Tillgodoser olika djurslags specifika behov av naturligt beteende

Inköpslista

Ingrediens

Miljömärkning/miljökrav

Butik

Nötfärs (ca 10 %)

Änglamark

COOP

Morot

Änglamark

COOP

Potatis (jutlandia)

KRAV

COOP

Lök

Änglamark

COOP

Olivolja

Änglamark

COOP



 




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emma Pålsson - 28 maj 2013 09:55

    Rotkojs med fläskkarré     Betyg: 3.8 av 5 Pris per kg: ca 28 kr (maj 2013) Fritt från gluten, innehåller mjölkprotein Ger ca 5 port.                         Ingrediens Mängd Kålrot 220 g ...

Av Emma Pålsson - 28 maj 2013 09:45

Sejgratäng med ärtpuré    Betyg: 3.9 av 5 Pris per kg: ca 19 kr (maj 2013) Fritt från gluten, innehåller mjölkprotein Ger ca 6 port.   Ingrediens Mängd Sejfilé (fryst) 30 g Potatis ...

Av Emma Pålsson - 28 maj 2013 09:40

    Fläskkarré med skånsk potatis   Betyg: 4.5 av 5 Pris per kg: ca 19 kr (maj 2013) Innehåller gluten och mjölkprotein Ger ca 5 port.   Ingrediens Mängd Fläskkarré (benfri) 55 g Potati...

Av Emma Pålsson - 19 maj 2013 11:32


    I onsdags levererades merparten av min barnmat hem till de föräldrar och barn som ska hjälpa mig att utvärdera matens smak. Till min hjälp hade jag min pojkvän som ställde upp som kartläsare medan jag körde (det hade nog inte gått så bra att...

Av Emma Pålsson - 13 maj 2013 14:43

  En av de viktigaste delarna av mitt projekt är fixad - jag har lagat maten! I tisdags införskaffade jag alla ingredienser efter en noggrannt utformad handlarlista och i onsdags och torsdags var det matlagning för fulla muggar. 4-5 timmars arbe...

Presentation


Den här bloggen kan se lite tom ut just nu. Detta beror på att den är tänkt att fungera som redovisning av mitt projektarbete om barnmat. Allt eftersom projektet går framåt kommer bloggen att fyllas på.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2013
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards