Direktlänk till inlägg 23 april 2013
Hela denna dag har ett schemabryt gjorts till förmån för projektarbetet. Detsamma gäller imorgon och i övermorgon. Med hjälp av informationen jag fått från dietisten har jag kunnat fortsätta räkna på energier och fördelning. Jag har då, med hjälp av näringsförteckningar från minmat samt referensvärden för mängden energi per gram näringsämne, räknat ut hur mycket energi varje ingrediens innehåller per 100g samt hur stor andel av denna energi som varje näringsämne utgör. Resultaten har antecknats i en tabell enligt denna form:
Rotkojs med fläskkarré
Energi/100g (kcal) | Proteiner (kcal) | Proteiner (%) | Kolhydrater (kcal) | Kolhydrater (%) | Fetter (kcal) | Fetter (%) | |
Kålrot | 29,7 | 3,2 | 11 | 25,6 | 86 | 0,9 | 3 |
Palsternacka | 55,8 | 6,4 | 11 | 44 | 79 | 5,4 | 10 |
Morot | 39 | 2,4 | 6 | 34,8 | 89 | 1,8 | 5 |
Potatis | 72,5 | 7,2 | 10 | 64,4 | 89 | 0,9 | 1 |
Smör (80%) | 724 | 2,4 | 0,3 | 1,6 | 0,2 | 720 | 99,5 |
Mjölk (3%) | 59,8 | 13,6 | 23 | 19,2 | 32 | 27 | 45 |
Vispgrädde (40%) | 380,4 | 8,4 | 2 | 12 | 3 | 360 | 95 |
Fläskkarré | 172 | 71,2 | 41 | - | - | 100,8 | 59 |
På eftermiddagen har ett handledarmöte hållits där jag och min handledare diskuterat vilka framsteg som gjorts samt vad som ska ske inom en snar framtid. Hon har rekommenderat mig att fundera lite mer över hur jag kan göra min smakutvärdering mer trovärdig samt att skriva ihop ytterligare ett informationsblad till de föräldrar vars barn ska smaka maten när det börjar närma sig smakdags.
Efter handledarmötet har miljömärkningsresearch pågått. Jag har tagit reda på vad de märkningar jag kommer använda innebär miljömässigt. COOPs märke Änglamark har jag inte hittat tillräckligt bra information om och jag har därför skickat ett mejl till dem med lite frågor om det.
Imorgon väntar mer räknande, den här gången för att få ingredienserna att stämma bra med varandra. Ytterligare ett handledarmöte är dessutom inbokat strax efter lunch.
Rotkojs med fläskkarré Betyg: 3.8 av 5 Pris per kg: ca 28 kr (maj 2013) Fritt från gluten, innehåller mjölkprotein Ger ca 5 port. Ingrediens Mängd Kålrot 220 g ...
Sjömansbiff Betyg: 4.4 av 5 Pris per kg: ca 22 kr (maj 2013) Fritt från gluten och mjölkprotein Ger ca 6 port. Ingrediens Mängd Nötfärs (ca 10 %) 55 g Morot ...
Sejgratäng med ärtpuré Betyg: 3.9 av 5 Pris per kg: ca 19 kr (maj 2013) Fritt från gluten, innehåller mjölkprotein Ger ca 6 port. Ingrediens Mängd Sejfilé (fryst) 30 g Potatis ...
Fläskkarré med skånsk potatis Betyg: 4.5 av 5 Pris per kg: ca 19 kr (maj 2013) Innehåller gluten och mjölkprotein Ger ca 5 port. Ingrediens Mängd Fläskkarré (benfri) 55 g Potati...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
|||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 | 13 |
14 |
|||
15 |
16 |
17 |
18 | 19 |
20 |
21 |
|||
22 |
23 | 24 |
25 | 26 |
27 |
28 |
|||
29 |
30 |
||||||||
|