projektbarnmat

Direktlänk till inlägg 28 maj 2013

Fläskkarré med skånsk potatis

Av Emma Pålsson - 28 maj 2013 09:40

 


Fläskkarré med skånsk potatis


Betyg: 4.5 av 5

Pris per kg: ca 19 kr (maj 2013)

Innehåller gluten och mjölkprotein

Ger ca 5 port.


Ingrediens

Mängd

Fläskkarré (benfri)

55 g

Potatis

650 g

Mjölk (3 %)

260 g

Smör (ca 80 %)

35 g

Vetemjöl

Efter behov

Dill (färsk)

Någon kvist

 

Gör så här:

  • Tvätta och skala potatisen, putsa fläskkarrén för att få bort oönskade senor.
  • Koka potatisen och fläskkarrén. De ska kokas var för sig men har ungefär lika lång koktid, minst 20 min. Det är viktigt att fläskkarrén bli genomgjord då rått fläskkött utgör en hälsorisk.
  • När potatisen är färdig kokt hackas den i småbitar. Fläskkarrén skär du ner i mindre bitar. Storleken på bitarna anpassar du efter ditt barn.
  • Smält smöret i en kastrull. Efter att allt smör smält tillsätter du vetemjöl i kastrullen och blandar in det i smöret. När smöret och vetemjölet tillsammans börjar få en lite fastare men ändå kletig form, som kletiga degklumpar är det bra balans mellan dem.
  • Efter att du fått en bra blandning av smält smör och vetemjöl häller du i mjölken och rör om med visp. Låt detta koka upp under ständig uppsikt och omrörning tills klumparna av smör och vetemjöl har lösts upp i mjölken och allt fått en flytande, men ganska tjock konsistens, som vilken stuvning som helst.
  • Ta sedan av stuvningen från spisen, pytsa ner den hackade potatisen och fläskkarrébitarna i den och blanda om så att de fördelar sig så jämnt som möjligt.
  • Klipp ner några kvistar färsk dill i småbitar och rör om en sista gång. Klart att servera!

Tips: När potatisen är kokt och varm kan den vara svår att hacka. Risken är stor att den bara mosas och blir kladdig och svår att handskas med. För att undvika detta kan du koka potatisen en dag innan och förvara den i kylen. Kall potatis är lättare att hacka. Glöm då inte att värma maten i mikrovågsugn eller på spisen efter att du tillsatt potatisen! Var också noggrann med att tvätta dina händer efter att du tagit i fläskkarrén. Rått fläskkött är en hälsorisk och du bör inte ta i potatisen eller andra ingredienser med köttsaft på händerna.

 

Vad gör maten för miljön?

  • Lägre belastning på biologisk mångfald
  • Använder naturens resurser på ett mer ansvarsfullt sätt
  • Stärker marklivet, jordens naturliga bördighet och vattenkvaliteten
  • Har en lägre klimatpåverkan
  • Flertalet ingredienser har inte behandlats med kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel eller genmodifierats

 

Inköpslista

Ingrediens

Miljömärkning/miljökrav

Butik

Potatis (jutlandia)

KRAV

COOP

Fläskkarré (benfri)

Svensk

COOP

Mjölk (3 %)

Änglamark

COOP

Smör (ca 80 %)

Änglamark

COOP


 

 

 



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emma Pålsson - 28 maj 2013 09:55

    Rotkojs med fläskkarré     Betyg: 3.8 av 5 Pris per kg: ca 28 kr (maj 2013) Fritt från gluten, innehåller mjölkprotein Ger ca 5 port.                         Ingrediens Mängd Kålrot 220 g ...

Av Emma Pålsson - 28 maj 2013 09:50

  Sjömansbiff   Betyg: 4.4 av 5 Pris per kg: ca 22 kr (maj 2013)                         Fritt från gluten och mjölkprotein Ger ca 6 port.   Ingrediens Mängd Nötfärs (ca 10 %) 55 g Morot ...

Av Emma Pålsson - 28 maj 2013 09:45

Sejgratäng med ärtpuré    Betyg: 3.9 av 5 Pris per kg: ca 19 kr (maj 2013) Fritt från gluten, innehåller mjölkprotein Ger ca 6 port.   Ingrediens Mängd Sejfilé (fryst) 30 g Potatis ...

Av Emma Pålsson - 19 maj 2013 11:32


    I onsdags levererades merparten av min barnmat hem till de föräldrar och barn som ska hjälpa mig att utvärdera matens smak. Till min hjälp hade jag min pojkvän som ställde upp som kartläsare medan jag körde (det hade nog inte gått så bra att...

Av Emma Pålsson - 13 maj 2013 14:43

  En av de viktigaste delarna av mitt projekt är fixad - jag har lagat maten! I tisdags införskaffade jag alla ingredienser efter en noggrannt utformad handlarlista och i onsdags och torsdags var det matlagning för fulla muggar. 4-5 timmars arbe...

Presentation


Den här bloggen kan se lite tom ut just nu. Detta beror på att den är tänkt att fungera som redovisning av mitt projektarbete om barnmat. Allt eftersom projektet går framåt kommer bloggen att fyllas på.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2013
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards